Pencinta Novel

January 22, 2007

Dunia Cinta Kita -Auryss

Photobucket - Video and Image Hosting

Tajuk : Dunia Cinta Kita
Penulis: Auryss Syaquira
Penerbit: Nylea Publishing
ISBN : 9833686079
Harga: RM 22.90 *


Ringkasan dari pemahamanku:

Kisah cinta dan konflik keluarga. Antara Masrina, Hafiz, Syaz, Edry. Kisah kekeluargaan, poligami Tan Sri (bapa Syaz), dgn Atiqah dan Puan Sri.

Bermula bab 1, kisah bagaimana Masrina melarikan diri dari Edry, lalu bertemu pula dengan Hafiz (keluarga En Kamal - pembantu peribadi Tan Sri). Hafiz meminati Masrina dalam diam. Cinta dipendam dan sukar meluahkan. Kemudian timbul pula kisah Syaz yang dijumpai ditepi jalan oleh Anuar dengan keadaan mengaibkan. Syaz telah dirogol lalu dibuang ditepi jalan. Anuar lalu mengambil dan merawatnya di kampung Atiqah.

Syaz mendapati dirinya kotor, dia sebelum ini seorang artis popular dan merupakan anak Tan Sri yang amat meminati Hafiz (lawyer dan anak kepada pembantu peribadi ayahnya). Syaz mula menyedari diri yang telah jauh dan hanyut dari pegangan agama. Keluarga Anuar banyak membantu memberi bimbingan pada Syaz kembali ke pangkal jalan.

2 bulan kemudian Syaz mendapati dirinya mengandung akibat perbuatan Edry.
:
:

Banyak lagi adegan2 lain. Kalau cerita kat sini mungkin boleh jadi cerpen pula.

Komen Dunia cinta kita

Komen saya:
*** (3 bintang bagi saya)

Ketidakpuasan hati saya, bila tak tahu di mana gerangan bapa Masrina yang hilang dilautan, sampai habis novel. Saya ingatkan Tan Sri tu bapa Masrina, tapi Tan Sri tak jumpa pun dgn ibu Masrina. Sebaliknya klimaks cerita ni berkisar pada diri Syaz, yg pada saya merupakan 2nd heroin.......... Tak puas baca, walaupun banyak adegan2 lain yang menarik, mungkin pada saya, Watak Masrina dalam cerita ini tak perlu ada pada permulaan novel.

Kalau ada sesiapa yg pernah baca novel ni, berilah komen di sini, sebab novel ni tebal dan banyak adegan.