Pencinta Novel

November 27, 2008

Kaulah Satu - Fatin Nilam SariTajuk : Kaulah Satu

Penulis : Fatin nilam sari

Harga Biasa : RM19.00

Penerbit : Kaki Novel Enterprise
Bil m/s: 352


Anisa Camylia menjejakkan kakinya ke Pulau Pinang dengan satu misi yang satu : memporak-perandakan rumah tangga papanya dan Auntie Norma dengan harapan keluarganya akan bersatu kembali.
Ironis sekali tatkala misinya telah berubah kepada menyelamatkan Auntie Norma apabila mata hati Anisa Camylia terbuka luas menyaksikan petualangan papanya dengan perempuan lain.
Pertembungan pertamanya dengan Jay di stesyen kereta api Kuala Lumpur Sentral telah menggoyah tugu cintanya dengan Nazwan. Lantas dia terperangkap di dalam permainan perasaan ini.
Berjayakah Anisa Camylia dalam misinya untuk menyelamatkan ibu tirinya itu? Siapakah satu-satunya insan yang bertakhta di hati Anisa Camylia???


Ringkasan:

Jiwa remaja memang sukar diramal. Anisa Camylia berusia 17tahun, sedang menunggu keputusan SPM dan terpaksa dihantar ke rumah ibu tirinya yang telah merampas kasih ayahnya 2 tahun yang lalu. Misinya kali ini adalah untuk menghancurkan atau lebih tepat menyakiti hati ibutirinya. Auntie Norma yang lembut lagi penyayang cuma beza 10 tahun sahaja dari Anisa, tetapi kejadian yang diluar dugaan berlaku didepan matanya menyebabkan misi jahat yang dimulakan itu terus bagaikan gagal. Ayahkah yang cuba bermain kayu tiga dengan perempuan lain? Misi jahat bertukar kepada misi menyelamat.


Dalam pada itu, kehadiran Jay cuma mewarnai dan mendewasakan sedikit jiwa remaja Anisa. Secara kebetulan pertemuan di setesen keretapi sentral berpanjangan hingga dewasa. Hubungan Anisa pula tegang dengan ayahnya (papanya). Anisa memberontak, peristiwa Auntie Norma pengsan dan muntah-muntah menyebabkan Anisa simpati pada ibu tirinya, tambahan pula mendengarkan dia bakal mendapat adik. Walaubagaimanapun papanya berkahwin juga dengan Maria, yang menggatal menggoda papanya.


Mamanya pula Hanna, telah terpikat dengan seorang duda (Zaky) yang goyah pendirian agama berasal dari Singapura. Boss Hanna pula sebenarnya cuba memikat Hanna, tanpa disedarinya. Dalam keadaan diawang-awangan cinta itu Hanna mula mengetahui bahawa Zaky sebenarnya pernah berkahwin dengan Sandra yang beragama Kristian dan tidak memeluk Islam. Hanna terus putus hubungan dengan Zaky. Zaky pula meletak jawatan dan menghilangkan diri.
Namun akhirnya berjumpa semula. Cinta berputik setelah Zaky berubah menginsafi diri dan kembali kejalan yang diredhai Allah. Anisa pula akhirnya mendapat tempat di Universiti di utara tempat ibutiri dan papanya. Bertunang pula pada tahun ke2 dan mendapat adik kembar seibu pula.
Rating saya:
**1/2 bahasa biasa-biasa sahaja, cerita yang banyak dalam sebuah novel.

November 24, 2008

Panggil Aku Dahlia - NoorSuraya


Judul: Panggil Aku Dahlia
Penulis: Noor Suraya
Penerbit: Jemari Seni Publishing
Muka Surat: 542 ms
Harga: RM 21.00
ISBN 978-967-5118-09-8
***
“Ayah diserang strok, Dahlia! Ayah tiba-tiba jadi teringat padamu. Kamu tu cekal macam Opah Orkid!” puji ayah tiba-tiba.
***
Padahal dulu, bukankah aku telah disuruh pergi? Bukankah selepas peristiwa menyayat hati itu, aku bagaikan sudah menjadi anak perempuan orang lain, ayah?
Itulah asalnya kenapa Dahlia, pembantu kurator di Muzium Orang Asli Canberra pulang ke Malaysia. Dahlia sang archaeologist yang tidak tahu apa-apa tentang kebun teh, dan tidak ingin ambil tahu apa-apa tentang teh itu terpaksa berdepan dengan Teh Timor yang sudah menambun masalahnya!
***
Keadaan kian kusut pabila dia bertemu semula dengan si licik Wadi. Musuh tradisinya itu sanggup buat apa sahaja untuk merampas kebun Teh Timor demi memperluas ladang Teh Sutra miliknya.
Lalu apa pula muslihat Wadi? Tatkala tiba-tiba sahaja dia sanggup menyerahkan ladang teh miliknya sebagai mahar? Perlukah Dahlia menerima dia, demi mendapatkan kembali tanah milik datuk ayahnya?
* * *
Ringkasan dari saya:
Wadi Hannan dan Dahlia memang tidak pernah sebulu. Dari kecil mereka bergaduh dari sekecil-kecil sebab hingga ke sebesar-besar gajah kesalahan.
Wadi membalas hingga tinggal parut di muka sebagai kenangan. Bukan sahaja mereka bermusuhan, malah keluarga mereka juga bermusuhan dari nenek moyang lagi.
***
Setelah Dahlia di 'pos' kan oleh ayahnya ke Canberra, Dahlia kembali untuk membantu menyelamatkan kebun teh Timor milik keluarganya turun temurun. Sebelas tahun lamanya dia membesar bersama keluarga Auntie Taharah kakak kandung ayahnya. Membesar bersama Tasneem dan Farhan. Kerjayanya sebagai archieologist terpaksa disuaikan dengan mendalami sejarah keluarga sendiri. Menggali sebab bagaimana ibunya - 'nay' meninggal dunia. Mencari bukti yang nay tidak membunuh diri.
***
Kebun Teh Timor akhirnya jatuh jua ke tangan musuh ketatnya Wadi Hannan. Semuanya tidak dapat diselamatkan lagi. Yang tinggal hanya la rumah Teh Timor, yang akhirnya Dahlia ubahsuai menjadi rumah hinggap. Wadi musuh, tetapi bagai yang Ustazah Munawwarah nasihatkan 'jangan membenci sesorang itu keterlaluan, nanti menjadi kekasih hati...' Begitulah yang terjadi pada hubungan Wadi-Dahlia. Hubungan mereka bagai tersembunyi disebalik kata-kata hati dan bicara mata.
Novel ini penuh dengan unsur-unsur sebab-akibat dan menyeru kita kembali ke jalanNya.
1. Perhubungan yang diredhai Allah. Cinta itu memang senang untuk disuntik dengan belalai syaitan. Walaupun dalam keadaan yang berjaga-jaga.
2. Fitnah terhadap wanita yang suci merupakan satu dosa besar.
3. Hubungan sepupu sungguhpun bagai saudara sendiri, masih terbatas sebagai seorang bukan muhrim.
Rating saya:
****1/2 (NoorSuraya memang tidak menghampakan, bagai membaca kata-kata hati Wadi-Hanan)

November 19, 2008

[Tunas] - Hlovate

Add to cart Penulis : Hlovate
Penerbit : Jemari Seni Sdn Bhd
ISBN:9675118067
Harga : RM21.00

Bil mukasurat: 539

Sinopsis belakang buku:

“Akak nak bunga apa? Sebut aje.” Lee pula yang menyambung. “Bunga ros? Bunga matahari? Bunga carnation? Bunga lili? Bunga raya?” Dia membilang dengan jari tangan. “Bunga bakawali? Bunga teratai? Bunga orkid? Bunga plastik? Bunga lawang? Bunga cengkih?” Budak bertujuh itu memandang Addin tak berkelip. “Tulip ada?” “Kenapa mesti akak mintak the only flower yang kita orang tak ada?” A-Cid berpaling ke belakang. “Benz, one red rose, full-bloom, with baby's breath in a bouquet, please. Wrap with white organza." Dia memetik jari. “Pink ribbon.” Benz memandang A-Cid dengan muka yang tak boleh dibaca. “The I-Love-You ensemble?" Keningnya terangkat sebelah. Addin jatuh rahang bawah. The-what??? “A-Cid! Akak memang tak main la benda-benda macam tu....” “I’m Panah Arjuna. I spread the love.” Selamba dia menuturkan dengan muka toya.

Masihkah anda ingat pada Benz dan Addin, dalam novel aA+bB?
Kini HLOVATE, mengundur beberapa tahun ke belakang, untuk menyingkap sebahagian persoalan, sebahagian rasa dan sebahagian kisah, tentang Addin & Benz serta Magnificent 7 suatu waktu dulu.Komen dari saya:

Kisah zaman persekolahan Addin dan Benz dari mula masuk asrama Tunas. Tidak banyak klimaks dalam cerita kali ini, menyebabkan saya lambat-lambat nak habiskan novel ini.
Tidak banyak yang saya nak komen, Hlovate menulis dengan santai dan memaparkan cerita remaja sekolah yang bijak, anak orang kaya dan nakal. Insiden-insiden yang pasti berlaku pada remaja asrama, curi keluar, curi merokok dan mengadap exam SPM dengan tegang.

Dalam novel kali ini, ada 2 chapter, pertama tentang Addin yang kena tangkap basah dengan abangnya, oleh Cikgu skema disebabkan dihasut oleh geng minah saleh celup. Eva. Kisah Addin menampar Eva dengan selambanya dan dihukum berdiri atas padang selama 3 jam tengah panas dan hujan. Macam mana keadaan Addin dan Benz yang macam kutub utara dan kutub selatan. Tidak dapat ditemukan tapi terpaksa bergandingan dalam Malam Selamanya.

Rating saya:
*** okey okey sebab mungkin tak sesuai dengan keadaan saya yang dah umur nak masuk 40an. Sesuai untuk remaja yang tengah nak ambil exam, boleh dijadikan suntikan semangat buat remaja supaya belajar dengan tekun walaupun nakal.

November 10, 2008

Seribu Kali Sayang - Anis Ayuni


Harga : RM 19.90
Halaman :544
ISBN : 978-983-124-357-2


Sinopsis

Sudah ditakdirkan sejak lahir, Nur Qazrina atau Abby ditinggal ayahnya. Bagi Abby, tanpa kehadiran lelaki itu hatinya tetap berasa bahagia. Menginjak usia remaja, ungkitan Kak Lisa yang dialah punca perceraian ibu dan bapa mereka, sangat membebankan jiwa. Kakaknya juga sering mempamer reaksi tidak menyenangi kehadirannya di rumah.

Daripada teman Kak Lisa yang silih berganti, kehadiran Syed Nadjmil Faiz dilihat oleh Abby sebagai calon suami yang terbaik untuk kakaknya. Sikapnya yang bertanggungjawab dan melindungi sesekali membuatkan Abby digoda perasaan. Namun mujurlah dia segera mengingatkan diri bahawa bakal abang ipar masakan boleh dijadikan teman sendiri.


Hasrat untuk meminang yang disuarakan oleh Syed Nadjmil Faiz menimbulkan konflik. Bagi Abby, hasrat itu jatuh di tempat yang salah kerana bercinta dengan kakak, mengapa pula yang dipinang adiknya? Sudah hilang pertimbangan akal barangkali, maka Syed Nadjmil Faiz memilihnya dan bukan Kak Lisa.


Bagi Syed Nadjmil Faiz, berkawan bukan ertinya berkasih. Sekian lama mengenali si kakak, hatinya tidak pernah disapa rasa cinta. Tetapi pertama kali bertemu Abby, perasaannya digoda rindu. Meskipun sangat mengharap agar kasihnya bersambut, dia sedar Abby berhak menolak.

Kebencian Kak Lisa terhadap Abby bagaikan tidak bernoktah. Abby terjebak dalam dilemma. Bagaimana kemelut ini hendak dirungkai?

Ringkasan dari saya:


Kisah Abby (Nur Qazrina - baby) belajar kat Padang, Keluarga dia di KL cuma ada mak, kakak dan Mak Ina shj. Ayah dia dah lama hilang, dan emak tak pernah nak cerita pasal ayahnya. Kakaknya (Kak Lisa) tak berapa baik hubungan dengan Abby ni, sebab masa melahirkan Abby, ayahnya dipercayai menghantar surat cerai pada emaknya. Sebab tu Kak Lisa menyalahkan kelahiran Abby.

Kak Lisa pula kerja sebagai setiausaha dan glamour. Ada dua orang teman lelaki yang selalu datang ke rumah, Syed Faiz dan Kamel. Perkenalan Abby dan Faiz secara tidak sengaja semasa Faiz datang ke rumah untuk menghantar makanan 2 ekor anak kucing milik Faiz yang dibela oleh keluarga Abby. Kebetulan kucing-kucing tersebut dihantar ke rumah keluarga Abby sebab datuk Faiz alahan. Datuk Faiz tinggal dengan Faiz sejak sakit tua.

Perkenalan yang sekejap itu, membawa kepada bibit2 cinta antara Faiz dan Abby. Walaupun Abby masih kebudak-budakan dan tidak tahu bahawa Faiz menaruh hati padanya. (Nice story part ni).

Kemudian Faiz menghantar rombongan merisik dan meminang yang disangkakan untuk Kak Lisa, tetapi sebaliknya untuk Abby. Dan ini membuatkan Abby terkejut dan mulai belajar menerima Faiz. Sementara itu Kak Lisa mengamuk juga akibat kejadian tersebut tapi akhirnya reda, namun masih berperangai pelik, bagai memusuhi Abby.

Konflik timbul bila tiba masa pernikahan, Abby telah berjaya menemui ayahnya, Pak Mus, yang tidak disangka-sangka merupakan ayah kandungnya. Padahal Pak Mus memang sudah lama mengetahui Abby anak kandungnya sendiri. Perkahwinan diteruskan juga. Tiada sebarang masalah, dan ayah Abby terus pulang selepas mewalikan Abby.

Sementara itu, Kak Lisa sebenarnya jatuh sakit barah tulang, dia terlantar di hospital tanpa memberitahu keluarga, kawan-kawannya dtang ke rumah menyampaikan cerita tentang Lisa. Doktor memerlukan sedikit dari tulang sum-sum ahli keluarga, dan yang paling sesuai adalah Abby. Kemudian semua nya selamat. Lisa akhirnya berubah setelah mengetahui walaupun dirahsiakan siapa penderma tersebut. Lisa pula akan bernikah dengan Kamel dan akan ke Mekah selepas perkahwinan.

Selepas beberapa tahun perkahwinan dan mempunyai seorang anak perempuan, Abby diduga dengan bekas tunangan Faiz, yang merayu-rayu pada Faiz. Abby pasrah dan membawa diri bersama emak dan anak2 ke Padang bagi menenangkan fikiran. Faiz datang memujuknya dan berjayakah Faiz?

Rating saya:

*** (biasa-baisa sahaja, 4 hari nak habiskan.. beberapa kali terlelap)November 7, 2008

Di Langit Cinta - Lily Haslina Nasir

Harga: RM19.90
Penulis: Lily Haslina Nasir
Halaman: 512
ISBN: 978-983-124-388-6
......
Sinopsis:
.....
Cinta tidak bererti memiliki. Tetapi cinta juga bukan bermaksud melukai. Bagi Hani, cintanya bersama Raiz rupanya hanya sebuah mimpi. Dia benar-benar kecewa bila ditinggalkan terkapai-kapai mencari haluan sendiri. “Cinta pertama dengan kau tapi malam pertama dengan Meriam!” Sindiran itu bagai memetir di telinga Hani. Jiwanya hangus terbakar.
...
Maruahnya terasa dipijak-pijak! Benarkah cuma dia yang setia sedangkan Raiz hanya bijak bermain kata-kata? Dia berusaha memujuk diri melupakan semuanya tentang Raiz. Tapi, batinnya terseksa menanggung rindu mengejar bayang lelaki itu. Di langit sana...
...
Raiz pula menangisi setiap malamnya di sisi Meriam. Dia menikahi sepupunya itu untuk melunaskan hutang emaknya. Hanya sekali dia menyentuh Meriam. Itulah yang pertama dan terakhir setelah beratus kali Meriam menyindirnya suami dayus dan serba-serbi tidak mampu.
...
Kasih mereka kasih terhalang, tapi rindu mereka tidak pernah terlarang. Hani dan Raiz dipertemukan semula dalam episod kedua. Janji mereka untuk hidup sebagai suami isteri akhirnya dimaterai dengan ijab kabul tanpa restu keluarga. Bagaimana dengan Meriam?
...
Ringkasan dari saya:
...
Kisah cinta Hani dan Raiz yang terputus ditengah jalan akibat penikahan Raiz dengan sepupunya yang tidak dicintai Meriam. Dalam cerita kali ini, Hani seorang anak kampung yang serba naif telah lari ke kota untuk mengubati hatinya yang luka lalu menjadi perempuan kelab malam. Sementara Raiz tidak dapat melupakan Hani walaupun sudah bergelar suami.
...
Raiz tidak dapat menjalankan tanggungjawab sebagai suami, namun begitu keadaan gelora membuatkan Raiz terkesima dan menurut Meriam. Akhirnya Meriam mengandung dan pada mulanya Meriam memberontak bila mengetahui Raiz masih lagi menyimpan hati pada Hani sungguhpun tidak dapat menghubungi Hani. Raiz tidak dapat memupuk cinta kasih pada isterinya. Raiz akhirnya berjaya menjejaki Hani, dan membuatkan Hani kembali ke pangkal jalan.
...
Pernikahan Hani dan Raiz di Bali secara rahsia menyebabkan timbul fitnah dikalangan penduduk kampung bilamana Raiz dimasukkan ke hospital akibat cedera semasa bergaduh dengan Hani. Sekali lagi Hani terpaksa membawa duka dan lara seorang isteri kedua. Manakala Meriam juga telah dimasukkan hospital akibat mengandung songsang. Sewaktu melahirkan Meriam telah syahid demi nyawa seorang anak... (bab ni sedih sob sob sob).
...
Sudah tentunya happy ending.
...
Komen saya:
Ada beberapa perkara mengenai Raiz yang kita perlu fikir-fikirkan, Raiz yang terlalu lemah perlu berdepan dengan masalah dengan kembali ke jalan Allah, sepatutnya Raiz sebagai suami yang sah tidak patut membiarkan nafkah isteri tidak dipenuhi. Dalam cerita ini, hanya Hani yang menerima padah, tidak Raiz.
...
Rating saya:
*** (ok sudah habis dalam 2 hari sebab nak tau ending dia, dan last quater memang terkesan di hati, sedih sangat walaupun happy ending).

November 4, 2008

Menanti Kasih - Norzailina Nordin


Harga: RM19.90
Mukasurat: 528
ISBN: 978-983-124-361-9
Terbitan: Alaf21 Sdn Bhd
. . . . . .
Sinopsis: PERTEMUAN kali pertama ketika melancong ke Itali, membuatkan Farhana jatuh hati pada Giovanni. Siapa lelaki itu sehingga Farhana buta dalam pencarian cinta, sedangkan mereka saling mengenali hanya untuk tempoh dua minggu? Betapa taksubnya cinta dua insan ini bilamana perasaan kasih, sayang dan rindu sering menerjah sanubari. Mereka mampu menepis segala tohmahan yang dianggap dusta belaka.
...
Namun, dalam keseronokan bercinta, ada insan yang merana. Kamel... satu-satunya lelaki yang pernah singgah di hati Farhana. Mengapa ditolak luahan perasaannya sedangkan mereka berkawan sudah lama? Kasihan lelaki itu!
...
Cintanya tidak kesampaian...Kemunculan Ahmad Ridzafi memberi tamparan hebat kepada Farhana. Lelaki itu melamarnya dengan penuh keikhlasan jiwa. Biar bagaimana hebat sekalipun onak merintangi, gadis itu harus menjadi miliknya. Fikiran Farhana menjadi tidak keruan. Mampukah dia menerima lamaran itu kerana pada masa yang sama mengharapkan orang yang disayangi datang membersihkan luka di hati?
...
Farhana benar-benar buntu. Dia ingin menyayangi dan disayangi. Sememangnya, dia hidup dalam alam realiti tetapi masih tidak berupaya menggapai kebahagiaan. Yang mana satu menjadi pilihan hati? Dia hanya berserah kepada Yang Maha Esa dan menanti kasih jejaka yang sudi bertakhta di hatinya.
. . . . . . . . . . . . . . . . .
Ringkasan dari saya:
Farhana gadis manis bertudung dan ayu, punya lesung pipit, membuat hati seorang pemuda Itali bergelora dan hampir hilang arah. Pertemuan tidak sengaja di Itali, Samplon Pass menyebabkan hati Farhana tidak tentu arah. Pelik tetapi benar. Lelaki Itali yang langsung tidak terfikir olehnya boleh menambat hatinya dalam tempoh seminggu.
...
Bermula dari babak Princessa yang biadab menjatuhkan piring kek blueberry dan dengan tidak sopan meninggalkan Farhana. Princessa atau Etta gadis kecil berusia 10 tahun anak orang Eropah, memang tidak diajar dengan adab sopan asia, memang begitu keadaannya. Farhana keluar dari cafe dengan perasaan sebal dan malu dengan kejadian piring pecah tadi, tiba-tiba Etta datang dan memohon maaf, disusuli dengan Giovanni lelaki Itali yang menambat hatinya tanpa dia sedari.
...
Farhana yang 'stranded' di kota Milan keseorangan, ditemani Etta dan Giovanni menunggu Widya rakan yang berjanji untuk bertemu di Milan. Namun setelah ditunggu, tidak juga muncul-muncul, lalu Giovanni mempelawa Farhana menemaninya menghantar Etta ke rumahnya. Farhana yang mulanya ragu-ragu dengan pelawaan Giovanni akhirnya akur bilamana melihat telatah Etta yang mula menyukainya.
...
Percintaaan tiba-tiba yang tidak dilafazkan dan tidak diketahui itu, akhirnya membawa kepada musibah, di mana Giovanni sebenarnya terlibat dalam organisasi mafia Itali. Tanpa pengetahuan Farhana, Giovanni terpaksa akur dengan bossnya untuk berlumba dalam litar lumba kereta demi kepentingan rezeki pekerja dan keluarga pekerja organisasinya.
Widya akhirnya tiba ditempat yang disetujui Farhana. Widya risau tentang Farhana yang telah terpikat dengan pemuda Itali yang tidak tahu hujung pangkal agama dan budayanya. Widya, abangnya dan Remy berpakat untuk memisahkan Farhana dan Giovanni. Walaubagaimanapun Farhana berjaya menyedari pakatan tersebut dan berjaya melepaskan diri dari Widya, lalu bertemu Giovanni di litar lumba.
...
Giovanni mengaku menyintai Farhana, dan menasihatkannya untuk tidak berada dilitar lumba tersebut demi keselamatan dirinya. Farhana akur dan cuma menonton perlumbaan tersebut di tv bilik hotelnya. Dalam perlumbaan tersebut pasukan Giovanni/kereta lumba Giovanni telah terlibat dalam kemalangan dan pemandunya Giovanni telah terbakar dan terkorban. Tak dapat digambarkan bagaimana perasaan Farhana ketika itu. Dia lalu menempah tiket penerbangan pulang ke tanahair tanpa Widya.
...
Setelah beberapa bulan dia menyepi diri, akhirnya Kamel rakan baiknya sejak kecil mengajak Farhana untuk berumah-tangga. Tapi Farhana hanya berdiam diri. Perasaannya terhadap Giovanni masih kuat. Sementara itu Shaza pula menaruh hati pada Kamel.
...
Dalam keadaan dilemma tersebut, secara tiba-tiba dia terdengar suara seorang yang dia amat rindui, tetapi rupanya sedikit berbeza, ada jambang dan nampak berbeza. Ahmad Ridzafi.
Rupanya yang meninggal di litar lumba adalah Ferro rakan sepasukan Giovanni. Dan kini Ahmad Ridzafi ialah nama islam Giovanni. Dia telah berada di Malaysia selama 2 bulan dan telah mencari Farhana dalam tempoh itu. Cinta terjalin semula, namun masih ada musuhnya. Mafia dari Itali telah mengekori Farhana dan bermulalah episod suspens thriller.
. . . . . . . . . . .
Rating saya:
**** (cinta dalam suspens dan thriller, mafia pun ada dalam novel kali ni. Memang lain dari yang lain, seolah-olah membaca novel cinta Inggeris, tapi masih dalam adab sopan Melayu dan Muslimah).