Pencinta Novel

January 20, 2009

Salina Ibrahim - Bukan Yang Pertama
Tajuk: Bukan yang Pertama
Penulis: Salina Ibrahim
Cetakan pertama: 2009ISBN: 978-983-3603-63-3
Penerbit: PTS Millennia Sdn. Bhd.
Harga: RM 34.00 (Sem. Malaysia), RM 37.00 (Sabah & Sarawak)
Bil mukasurat: 782 halaman


Sinopsis belakang buku:
Yasmin Zulaikha Basri, pulang ke kampungnya setelah gagal mendapat peluang pekerjaan di ibu kota. Dia adalah wanita muda yang menggalas tanggungjawab sebagai usahawan, anak kepada ibu yang telah uzur dan dalam masa yang sama dia perlu menjadi contoh teladan yang baik kepada dua adik angkatnya. Sudah menjadi lumrah kehidupan, antara hal peribadi dengan urusan kerjaya pasti akan ada yang bercanggah.

Kehadiran Anis, remaja perempuan yang memberontak; Jason, tetamu homestay yang tertarik untuk memeluk Islam dan kemelut cinta Ustaz Mustakim telah mencabar kewibawaan Yasmin Zulaikha dengan Umar Khalil pula disalahertikan sehingga mencetuskan fitnah. Namun, dia tetap berani menongkah arus, tidak mahu ketinggalan dalam aspek kepimpinan dan pada masa yang sama berusaha sedaya upaya untuk terus kekal di atas landasan syarak.

Ringkasan dari saya:

Kisah Yasmin Zulaikha, seperti gambaran di kulit buku novel ini, cantik, tabah dan bijak. Graduan UIA, namun tiada rezekinya di kota metropolitan. Dia kembali ke kampung yang indah dan permai, lalu bergabung bersama aktiviti yang baru dianjurkan Datuk Kasa - mengusahakan homestay dan produk kudap-kudapan dari kampung. Kuih redan, bunga loyang, kerepek-kerepek dan pelbagai kudapan dari kampung.

Dalam pada itu juga terdapat plot menarik dalam novel ini, yang mana Ustaz Mustakim masih muda lagi, dan ada getar dalam jiwa Yasmin bila memandangnya. Rupa-rupanya Ustaz duda beranak tiga itu tidak bertepuk sebelah tangan, namun firasat orang tua melebihi segalanya. Tiada jodoh mereka berdua. Yasmin nampak tidak betah dengan anak-anak Ustaz Mustakim sungguhpun anak-anak Ustaz Mustakim menyukai Yasmin. Emak Yasmin tidak berapa berkenan jika Yasmin menjadi isteri Ustaz muda itu, hanya ibu yang mengetahui luar dalam anaknya. Dia tahu Yasmin tidak sesuai untuk duduk sahaja di rumah dan menjadi pengasuh anak-anak ustaz muda itu. Hasniah janda muda beranak tiga, yang mengerjakan jualan kudap-kudapan pula menaruh rasa pada Ustaz Mustakim. Mereka berdua lebih sesuai bersama. Episod bagai cinta tiga segi.

Begitulah keadaan tinggal di kampung, ada sahaja orang yang tidak berkenan jika ada kemajuan. Atau bila Yasmin seorang wanita muda bergiat cergas dalam projek homestaynya. Pak Isa, sungguhpun sedara mara bau-bau bacang juga dengan Yasmin, sering mencari kesilapan Yasmin. Ada sahaja yang didengkikannya. (Ini memang berlaku dalam semua kampung).

Dugaan dan ujian dilalui dengan tabah. Menangani kerenah adik nya Anis, yang hampir-hampir hanyut dengan rakan remaja yang tidak bermoral. Anis akhirnya berjaya diselamatkan, atau sempat menyelamatkan diri. Yasmin dan abangnya Yassin yang terpaksa menahan diri dari amarah. Emaknya sentiasa sahaja memenangkan Anis sungguhpun Anis hanya anak saudara atau sepupu Yasmin.

Sungguh tabah watak Yasmin Zulaikha dalam novel ini, seteguh namanya Zulaikha. Kehilangan Azlan adik saudaranya yang sangat disayangi, dan selalu menolongnya, kembali menemui tuhan. Sesungguhnya Tuhan menyanyanginya lebih dari Yasmin. Azlan yang menjadi kawan baik Jason, menyebabkan Yasmin hampir hilang punca. Jason pula saudara baru, setelah menjumpai jalan sebenar laluan hidupnya telah mengucap kalimah syahadah di kampung Yasmin, dan menawarkan diri menjadi adik pengganti Azlan yang telah tiada di dunia. Yasmin terharu. Tetapi hanya seketika, ayah Jason mengambil semula Jason dengan anggota polis, namun tiada kekerasan berlaku waktu itu.

Kehadiran Umar Khalil mengubat duka lara Yasmin. Secara tidak sengaja Pak Isa yang sentiasa menyakiti Yasmin menabur fitnah apabila Umar Khalil terlalu rapat dengan Yasmin. Namun begitu, fitnah yang disangka buruk itu rupanya baik buat Yasmin. Umar menghantar rombongan meminang dan Yasmin dengan bulat hati menerimanya.

Rating saya:

****

Sebuah novel islami yang menarik dan bersulam dengan hadis dan terjemah ayat suci Al-Quran. Sesuai dibaca oleh semua golongan peminat novel.


January 8, 2009

Mimie Afinie - Tinggallah PujaanTajuk : Tinggallah Pujaan


Penulis: Mimie Afinie


Penerbit: KarnaDya


Bil m/s: 558


ISBN: 978-983-3316-02-1Sinopsis:
NURAIN, seorang kanak-kanak nakal, lincah dan periang. Meskipun tanpa ayah di sisi, dia tidak pernah peduli. Apatah lagi, dia punyai Norman sebagai tempat menumpang kasih dan manja. Normanlah abang dan Normanlah juga sahabat. Malah dia juga ada Haikal, teman akrab yang sentiasa bersedia menjadi pelindung.
Bahagianya tidak berpanjangan apabila Norman, terpaksa mengikut keluarganya berpindah ke Selangor. Perpisahan itu bagai meragut seluruh cerianya. Dia rasa amat kehilangan. Saban hari dia menunggu kedatangan warkah dan saban hari juga dia menanti kunjungan Norman. Namun, anak muda itu terus menyepi tanpa sebarang khabar berita.
Masa berlalu dan silih berganti. Kini Nurain bukan lagi gadis cilik yang tidak mengerti apa-apa. Kedewasaan mengajarnya erti cinta dan rindu. Kepada siapa lagi harus ditumpahkan segenap rasa itu kalau bukan Haikal? Lelaki yang sentiasa menemani di saat susah dan senang, di kala suka dan juga duka.
Tatkala hati sudah melupakan, Norman hadir semula menceriakan hari-harinya dan hari-hari Haikal juga. Namun, kiranya kedatangan itu telah mengubah segalanya…
“TINGGALLAH PUJAAN”… Ungkapan yang amat memeritkan Nurain… Namun dia harus merelakan.


Ringkasan dari saya:


Permulaan bacaan memang menarik. Membaca kisah kanak-kanak kecil yang comel dan nakal berkawan dengan orang yang lebih tua darinya. Nurain memang menganggap Norman sebagai abang sejak dari kecil. Sementelah dia selalu merasa disisih dari keluarga sendiri, selalu sahaja dia pergi mengadu dengan abang Normannya. Haikal pula rakan sebaya yang sentiasa melindunginya. Dalam diam Haikal menyimpan hati pada Nurain hinggalah ke alam dewasa.


Perhubungan Norain - Norman terputus setelah Norman dan keluarga berpindah ke Selangor dari Terengganu. Sejak itu tiada lagi khabar berita dari Norman. Perhubungan terjalin semula secara tidak sengaja, bilamana Pak Su Nurain merupakan rakan baik Norman. Kebetulan sahaja mereka bercerita tentang orang yang sama, dan sengaja ditemukan dalam sesi perkenalan untuk Nurain. Setelah Pak Su nya cuba menemukan jodohnya dengan beberapa rakan Pak Su nya. Hampir semuanya ditolak dengan pelbagai alasan. Hinggalah bertemu Norman.


Cinta Norman berputik semula setelah bertahun-tahun tidak berjumpa. Rupa-rupanya surat-surat Norman telah dibakar oleh Sabrina kakak Nurain yang sangat cemburu dengan perhubungan mereka berdua. Perhubungan Sabrina dan Nurain tegang sejak suami Sabrina cuba memperkosa Nurain sewaktu dia kebetulan pulang ke kampung semasa ketiadaan uminya.


Dalam pada itu Haikal pula mencurahkan perasaan pada Nurain, dan Nurain juga membalasnya tanpa mengetahui yang Norman juga mempunyai hati pada Nurain. Hampir sahaja berlangsung pertunangan mereka berdua, tapi Haikal telah memutuskan hubungan. Pada waktu ini lah Norman telah mencurahkan perasaannya pada Nurain, dan Nurain menerimanya, lalu berkahwin dengan Norman dalam jangka waktu 3 bulan dari pertunangan mereka.


Kehadiran Melissa telah mengubah pendirian Haikal terhadap dunia dan kehidupan. Haikal telah tersasar dari kehidupan sebenar dan bagaikan lembu dicucuk hidung. Mengikut sahaja kata Melissa. Namun begitu dia berjaya diselamatkan oleh kedua orang tuanya dan berubat dengan ustaz di kampung. Setelah pulih, Haikal cuba menyambung kembali cintanya pada Nurain, namun telah terlewat, kerana Nurain telahpun berkahwin dengan Norman.


Setelah berkahwin, Nurain melahirkan anak lelaki tetapi telah diambil oleh uminya dan Nurain berasa tertekan. Sehinggalah suatu ketika Nurain memutuskan untuk memberi kata dua kepada ibunya supaya mengambil anak lelakinya atau memutuskan hubungan dengannya. Dan Nurain pasrah, ibunya memilih cucu lelakinya. Lalu Nurain kembali ke Kuala Lumpur, tetapi disambut dengan tawar oleh Norman. Sementelah kepergian Nurain, Norman telah terjumpa barang-barang dan gambar-gambar sewaktu Nurain bersama Haikal yang tersimpan di rumah Pak Su nya. Nurain kecewa dengan Norman dan membawa hati pulang semula ke kampung di Kuala Terengganu. Rupa-rupanya dia didapati mengandung lagi anak kedua. Tetapi dia harus tabah menghadapi dugaan dan ujian berumahtangga.


Norman pula akhirnya menyesal membiarkan Nurain pergi dari rumah, setelah mendapat tahu bahawa hubungan Haikal - Nurain dahulu sebenarnya tidak memberi apa-apa pengaruh pada Nurain. Haikal pula di kampung dan sedang tenat. Nurain pula teringat untuk singgah dan tidur dirumah ibu Haikal tanpa mengetahui yang Haikal tenat dirumahnya. Apabila mengetahui yang Haikal sedang tenat, Nurain berasa terharu dan cuba sedaya upaya untuk menggembirakan Haikal. Tetapi kedua ibubapa Haikal melarangnya kerana Nurain masih lagi isteri Norman. Akhirnya ibubapa Haikal menasihatkan Nurain supaya kembali kepada Norman. Tetapi Nurain mengatakan yang Norman sudah tidak pedulikannya lagi. Nurain teringatkan rumah ayahnya yang masih ada di Kuala Terengganu, dan dia mempunyai kunci pendua. Lalu dia menetap disitu, hinggalah Norman menjumpainya di sana.Rating saya:

*** (ok-ok, sedih la ending dia)
Buku ni saya beli masa Book Fair 2008 kat PWTC, dan ada signature dari kak Mimie juga.. Thanks.. tapi nak comment, buku ni kalau cover dia ambil pemandangan kat Kuala Terengganu mungkin akan nampak lebih menarik.

Overall ok la, tapi tak berapa umph sebab ada faktor klimaks yang di tengah-tengah, dan akhirnya ada beberapa klimaks lain. Contohnya: Perkahwinan Norman - Nurain klimaks, tetapi selepas itu perebutan anak Nurain dan pergaduhan Norman-Nurain klimaks.


Kemudian tiada solution pada penyakit Haikal atas kematian nya dan juga kematian adik Nurain yang berlaku secara tiba-tiba. (tiada sebab-akibat-pengajaran). Kalau boleh dapat dicari kenapa adik Nurain meninggal, sekiranya kena buatan orang, orang yang membuatnya perlu menyesal.


Dan Haikal juga sekiranya menghidap penyakit yang tidak diketahui oleh doktor, dia perlu berubat secara batin, dan orang yang membuatnya sekiranya ada (nampak macam Melissa aje), perlu bertaubat dan menyesal. (ini sebab-akibat-pengajaran).


January 2, 2009

Chinta - NB


Add to cart
Tajuk: Chinta
Penulis: Norhayati Berahim
Terbitan NB Kara
Harga RM24.90-(Semenanjung) , RM27.90-(sabah sarawak)
isbn: 978 967 5229 02 2

Sinopsis:

Zahirnya dia lelaki yang sempurna ada gaya ada harta. Sedangkan tiada sesiapa yang tahu dia sebenarnya sedang menderita. Derita jiwa yang menghantui bertahun lalu lama. Kerana angkara si emak, lelaki yang bernama Raja Akid itu tidak pernah percaya pada cinta. Bahkan dendam yang berladung di hati tidak pernah dapat diusir dari diri. Dan sampai suatu saat, gadis yang bernama Chinta itu hadir. Raja Akid terperangkap antara kasihnya terhadap Chinta dan bencinya apda wanita.Beranikah dia menghuraikan segala rahsia yang disimpan? Dapatkan dimiliki kasih Chinta?Sebenarnya... hanya Raja Akid sahaja yang boleh menjawabnya...


Ringkasan dari saya:


Kisah wanita bekerjaya lagi dari kak Yati, tapi kali ini berbeza pula dari novel-novel yang sebelumnya kerana ia juga berkisar tentang rahsia yang terpendam dalam jiwa seorang lelaki. Raja Akid sebenarnya mempunyai trauma tanpa dia sedari, trauma terhadap wanita, setelah menyaksikan perbuatan yang tidak sepatutnya disaksikan oleh seorang budak yang masih mentah dan tidak tahu apa-apa. Dia mengalami sakit jiwa yang kronik dan tidak sanggup bercinta kerana terlalu membenci wanita terutama ibunya.


Sementara itu Chinta pula seorang yang tabah dan sabar, setelah dibesarkan oleh keluarga yang bukan keluarga kandungnya, dia diperlakukan dengan kasar oleh ayahnya sehinggalah dia berjaya menjadi seorang wanita yang berperibadi dan berbudi bahasa yang tinggi. Hingga ke akhir hayat ayahnya dia tetap memaafkan perbuatan ayahnya.


Pertembungan dua jiwa Chinta dan Raja Akid membuatkan semuanya dalam keadaan klimaks. Berjayakah Raja Akid menawan Chinta, dan bagaimana keadaan Chinta bila mengetahui yang dia sebenarnya anak angkat?.


Rating saya:

**** (4 dari 5 bintang - Habis baca dalam 5 hari) - Nice story, tapi ada sikit yang nak kena komen sebab kali ni watak Chinta dan kerjaya Chinta cuma ada sikit sahaja detailnya, bab menjadi pakar pemakanan, kalo boleh betul2 dapat situasi sebenar kilang cereal tu, contohnya mcm Nestle dan produk coco-crunch, tentu lebih menyentuh perasaan.