Pencinta Novel

November 19, 2008

[Tunas] - Hlovate

Add to cart Penulis : Hlovate
Penerbit : Jemari Seni Sdn Bhd
ISBN:9675118067
Harga : RM21.00

Bil mukasurat: 539

Sinopsis belakang buku:

“Akak nak bunga apa? Sebut aje.” Lee pula yang menyambung. “Bunga ros? Bunga matahari? Bunga carnation? Bunga lili? Bunga raya?” Dia membilang dengan jari tangan. “Bunga bakawali? Bunga teratai? Bunga orkid? Bunga plastik? Bunga lawang? Bunga cengkih?” Budak bertujuh itu memandang Addin tak berkelip. “Tulip ada?” “Kenapa mesti akak mintak the only flower yang kita orang tak ada?” A-Cid berpaling ke belakang. “Benz, one red rose, full-bloom, with baby's breath in a bouquet, please. Wrap with white organza." Dia memetik jari. “Pink ribbon.” Benz memandang A-Cid dengan muka yang tak boleh dibaca. “The I-Love-You ensemble?" Keningnya terangkat sebelah. Addin jatuh rahang bawah. The-what??? “A-Cid! Akak memang tak main la benda-benda macam tu....” “I’m Panah Arjuna. I spread the love.” Selamba dia menuturkan dengan muka toya.

Masihkah anda ingat pada Benz dan Addin, dalam novel aA+bB?
Kini HLOVATE, mengundur beberapa tahun ke belakang, untuk menyingkap sebahagian persoalan, sebahagian rasa dan sebahagian kisah, tentang Addin & Benz serta Magnificent 7 suatu waktu dulu.Komen dari saya:

Kisah zaman persekolahan Addin dan Benz dari mula masuk asrama Tunas. Tidak banyak klimaks dalam cerita kali ini, menyebabkan saya lambat-lambat nak habiskan novel ini.
Tidak banyak yang saya nak komen, Hlovate menulis dengan santai dan memaparkan cerita remaja sekolah yang bijak, anak orang kaya dan nakal. Insiden-insiden yang pasti berlaku pada remaja asrama, curi keluar, curi merokok dan mengadap exam SPM dengan tegang.

Dalam novel kali ini, ada 2 chapter, pertama tentang Addin yang kena tangkap basah dengan abangnya, oleh Cikgu skema disebabkan dihasut oleh geng minah saleh celup. Eva. Kisah Addin menampar Eva dengan selambanya dan dihukum berdiri atas padang selama 3 jam tengah panas dan hujan. Macam mana keadaan Addin dan Benz yang macam kutub utara dan kutub selatan. Tidak dapat ditemukan tapi terpaksa bergandingan dalam Malam Selamanya.

Rating saya:
*** okey okey sebab mungkin tak sesuai dengan keadaan saya yang dah umur nak masuk 40an. Sesuai untuk remaja yang tengah nak ambil exam, boleh dijadikan suntikan semangat buat remaja supaya belajar dengan tekun walaupun nakal.
Post a Comment