Pencinta Novel

March 9, 2015

Teman Lelaki Upahan

EL yang baik hati


Siti Elizad aka si egois
 ni dulu, sekarang kerja kuat, makin kurus dah

baca cerita tentang Siti Elizad kat sini

Kenapa Dengan Zarra ni?

Tonton dan download TLU kat sini


Tajuk: Teman Lelaki Upahan
Penerbit: Karyaseni
ISBN: 978-967-0246-70-3
Penulis: Azura Rasiddin
Harga: RM27

Sinopsis belakang buku:
“I nak you jadi teman lelaki upahan I. Just tell me what you want. I can give you everything. Kereta, rumah atau apa-apa saja. Just name it.” - KYRA LYDIA
“I setuju jadi teman lelaki upahan you… Tapi I ada syarat.” - EL
“Syarat? Syarat apa?”
Syarat yang pertama, Kyra Lydia kena hormatkan EL. Kedua, Kyra Lydia kena dengar cakap EL, tak boleh lawan cakap EL. Ketiga, Kyra Lydia dilarang sama sekali menunjukkan wajah masam, wajah berlagak, wajah ego, wajah angkuh dekat EL. Ops, tambahan syarat lagi… Kyra Lydia dilarang sama sekali menghina EL.
Hanya kerana satu insiden kecil yang berlaku di Restoran The Spices milik EL, telah menyebabkan EL terlibat dalam rancangan gila Kyra Lydia. Pada mata Kyra Lydia, EL seorang lelaki yang sederhana. Bagi EL pula, Kyra Lydia seorang gadis yang angkuh, berlagak, berhati batu dan penuh dengan dendam.
Tanpa pengetahuan keluarga EL, hubungan ‘cinta’ EL dan Kyra Lydia terjalin dengan jayanya hingga mereka bersetuju untuk disatukan. Dalam tidak sedar, cinta mula mekar dalam hati masing-masing. Ternyata EL berjaya mengubah perangai buruk Kyra Lydia.
Pada saat EL bersedia untuk menzahirkan rasa cintanya, ujian datang merenggut hati EL sehingga menyebabkan dia menjadi seorang lelaki pendendam. Dia umpama mangsa yang terjerat dalam permainan yang diciptanya bersama Kyra Lydia.
“I menyesal sebab kenal you. You bagaikan racun yang menghancurkan diri I. Patutnya I tak payah tolong you…  Tak payah bersusah-susah nak pulihkan hubungan you dengan daddy you. What a perfect family! Tapi I… waktu you bergembira dengan keluarga you, keluarga I hancur! Sekarang you dah tahu kenapa I benci you? I hate you Kyra Lydia! I loathe you so much!”
 Mulut kata benci, tapi hati kata sayang. Rasa cinta EL yang mekar buat Kyra Lydia dahulunya berganti menjadi dendam. Masihkah ada ruang untuk Kyra Lydia melenyapkan rasa dendam EL yang membara terhadap dirinya?

Resensi saya:

Awal cerita memang agak slow, tapi selepas EL ditimpa musibah, yakni bapa dan abang longnya meninggal dalam kemalangan jalanraya, EL menjadi tak tentu arah, dari situ jalan cerita menjadi semakin menarik. Kyra pula mendapati ayahnya sebenarnya tidak bersalah. Mummy yang disangkakan ditinggalkan oleh daddy nya rupa-rupanya seorang isteri yang curang dahulu. Kyra merasa sangat sakit hati, dan meminta maaf pada daddynya.

Sementara itu, EL bergelut dengan masa, dan terpaksa korbankan cintanya demi bisnes. Tetapi tidak berakhir disitu sahaja, EL terpaksa berdepan juga dengan Kyra semasa mengusahakan projek di Cherating.

EL yang terlalu sayangkan Kyra berdendam apabila Kyra cuba melupakan EL, selepas menyaksikan adegan EL berpelukan dengan Zarra yang sedang berbadan dua. Kyra menghina EL, hanya kerana dia menganggap EL akan berkahwin dengan Zarra.

EL pula terasa dihina, lalu dia mula menjalankan siri sakit hati dan dendam pada Kyra, tetapi akhirnya EL juga yang terjerat dalam siri dendamnya.

4/5 bintang..

Teman Lelaki Upahan Episod 1
Teman Lelaki Upahan Episod 2
Teman Lelaki Upahan Episod 3
Teman Lelaki Upahan Episod 4
Teman Lelaki Upahan Episod 5
Teman Lelaki Upahan Episod 6
Teman Lelaki Upahan Episod 7
Teman Lelaki Upahan Episod 8
Teman Lelaki Upahan Episod 9
Teman Lelaki Upahan Episod 10
Teman Lelaki Upahan Episod 11
Teman Lelaki Upahan Episod 12
Teman Lelaki Upahan Episod 13
Teman Lelaki Upahan Episod 14
Teman Lelaki Upahan Episod 15
Teman Lelaki Upahan Episod 16
Teman Lelaki Upahan Episod 17
Teman Lelaki Upahan Episod 18
Teman Lelaki Upahan Episod 19
Teman Lelaki Upahan Episod 20
Teman Lelaki Upahan Episod 21
Teman Lelaki Upahan Episod 22
Teman Lelaki Upahan Episod 23
Teman Lelaki Upahan Episod 24
Teman Lelaki Upahan Episod 25
Teman Lelaki Upahan Episod 26
Teman Lelaki Upahan Episod 27
Teman Lelaki Upahan Episod 28Post a Comment