Pencinta Novel

May 14, 2012

Biarkan Indah Berlalu - Ramlah Rashid


Buy at Novel-online.com
RAMLAH RASHID
RM 25.90
ISBN: 978-967-0342-28-3
~656 hlm
Bahasa Melayu
Demi cintanya, Danial dengan rasa terpaksa memaksa hati membiar Indah berlalu. Cinta bukan bererti memiliki, tetapi berusaha membahagiakan yang tercinta mengutip bahagia dengan caranya. Dan demi Putri juga, relalah Danial mencari sirih jampi bagi melupai mereka. Namun demi harapan terindah Putri, berusaha juga Danial menjejak diari lama, bukan untuk merampas yang bukan miliknya tetapi sekadar melunasi apa yang dia sudah berjanji. Dan demi menebus doa silam, Azril mahu melupai semuanya. Mahu dibimbing Indah dan Putri menjejak esok yang masih misteri. Demi Putri juga, Indah mengajar hati menerima yang dibenci.
Tarikh Terbit: 15 Mac 2012

Sinopsis dari saya:

Walaupun cover buku ni tak menarik perhatian saya, tapi saya cuba juga beli dan baca. Sungguh memang tidak mengecewakan. Kisah seorang gadis bernama Indah, tinggal dengan family mak sedara dia sebab nak pergi kolej dekat. Tiba2 satu hari tu, dia kena rape dengan abang sepupu dia, lepas tu dia trauma sebab mak sedara dan pak sedara dia tak mau bocor rahsia. Dia pregnant. Dia kena tibai dengan ayah dia (x jeneral komando) hari-hari bila kolej panggil mak ayah dan beritahu tentang kes rogol tu. Mak ayah dia tak boleh terima, paksa dia bagitau siapa yang buat. Tapi dia ni demi nak jaga nama baik mak sedara dan pak sedara dia, dia x buka mulut. Abang sepupu dia pulak lari terus ke Australia.

Abang sepupu dia pulak ada reason, sebenarniya waktu tu dia putus cinta dengan xgf dia indon. Indon tu ckp penah buat ngan bf sblm abg sepupu dia. So dia jadi geram, dan tala kat adik sepupu dia, masa tu kebetulan mak ayah g kenduri kawin.

Sadis nya Indah ni bawa diri ikut kaki, lari dan lari, keje kat salon cina, sampai perut dia dah dekat nak bersalin, dia lari g tepi surau dan bersalin kat bawah pokok pisang senja tu. Bila dia sedar, baby dia dah kena gigit semut, dia pun kena gigit semut.. aduyai sedihnyaaa.... pastu dia x tau nak buat apa, dia nak letak kat depan surau, time ni la ada sorang tua, toknyang tegur dia, dan ambil dia bawak balik rumah, dan belia dia, buat macam cucu sendiri (tok dan tok nyang - depa berdua ni x de zuriat, coz anak depa mati masa kecik2... - so Indah ni tinggalkan baby dia kat both tok n toknyang ni sampai umur 3 tahun.... - tok n toknyang ni pulak jenis alim, ajar ngaji budak2 kampung)...

peh tu, Indah ni kerja kat KL, boss dia Danial minat lak kat dia, cuba tackle dia x dapat2.. tup tup masa Indah g jenguk anak dia Putri kat kg toknyang, Danial ni dok bersembang ngan toknyang dia pasal insurans.. jumpa kat situ, terus Danial tanya kat toknyang pasal Indah..

Time ni pulak Azril (abg sepupu dia) dah balik dari Australia dan insaf, nak cari semula Indah dan nak nikah dengan Indah, menyesal dengan perbuatan dia....

Azril sebenarnya accident teruk masa kat Australia, koma 2 minggu, dan meracau sebut2 nama Indah berkali2... (so time ni pembaca jadi dilemma... nak pilih Azril ke nak pilih Danial) dua dua ada aura tersendiri, dua2 hensem, dua2 ada pekerjaan yg baik, dua2 anak emak.. hmmmmmm

Balik Msia, Azril dah pulih sepenuhnya, tapi doc kata x mungkin Azril boleh dapat zuriat lagi.. uhuhuhuhuuuu

Dan juga Azril banyak buat solat taubat, munajat pada Allah, dan merangkak2 baca Alquran... uhuhuhu... terharu nya...

Azril lak ada kawan pompuan sejak zaman sekolah, namanya Nazira.. (dia mcm ada hati kat Azril, tapi x cakap apa2 coz Nazira ni pun dah ada bf, tapi x bila ajak kawin, sentiasa je mengelak)... so dia pertikaikanlah kenapa Azril nak kawin ngan sepupu dia..

 Then, mak ayah Azril dan mak ayah Indah, mula dah berebut cucu - Putri. Putri ni akak bayangkan macam Mia Sara, bijak sangat bercakap, dan kesian kat dia, sentiasa tumpang mainan, makanan dgn jiran dia (kawan2 sepermainan selalu ajak Putri pergi main kat rumah diorang esp rumak makcik Syarifah akak Syasya)... dan Putri ni citer pasal kek besday, ayah Syasya yang rakam video, gelang kaki syasya, rantai syasya... kesiannya... (mcm budak2 yg teringin tapi x de, sbb meskin)

Danial ajak Indah balik kg Indah untuk dapatkan restu, dan tunjuk cucu.. tu yg both family yg cuma ada anak sorang, berebut cucu tu....

Nice and well put. Bahasa yang menarik. Tahniah Ramlah Rashid!...

Rating saya: **** (4/5 bintang)


Post a Comment